Тячівська районна рада » Новини » Як не замерзнути взимку – поради рятувальників

Як не замерзнути взимку – поради рятувальників

11 січня 2022, Вівторок
89
0
На Закарпаття прийшли січневі морози. Відтак зараз саме час подбати про те, аби не замерзнути під час прогулянки.
Адже так недовго й захворіти, що може вилитися в значні фінансові витрати. Тож пропонуємо вам основні поради, дотримання яких допоможе залишатися в теплі:
  • Головний принцип одягу – це його багатошаровість. Першою має бути термобілизна. Другий шар – флісовий одяг. Кофта або толстовка з цієї тканини відмінно зберігає тепло. Третій шар – куртка або пальто.
  • Щоб не замерзнути, і одяг, і взуття не повинні щільно прилягати до тіла. Це заважає кровопостачанню й прискорює замерзання. В одязі ви повинні відчувати себе вільно. Між шарами повинна залишатися невелика відстань – повітряний прошарок.
  • Це ж стосується і взуття. Воно повинно бути не тільки теплим, але і досить вільним, щоб ви могли ворушити в ньому пальцями. Чим тісніше ногам у взутті, тим вразливіші пальці для холоду.
  • При холодній погоді треба обов’язково вдягати рукавиці. Також важливий шарф, яким, при потребі, можна прикрити обличчя.
  • Не виходьте на мороз голодними. Обов’язково добре попоїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли – також з’їжте що-небудь.
  • Аби тіло виробляло тепло, вам необхідно рухатися. Не обов’язково бігати. Енергійної ходьби цілком достатньо, щоб відчувати себе комфортно. Рухайте руками, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах.
  • Заходьте кожні півгодини-годину в тепле приміщення, якщо ви проводите цілий день на вулиці.
  • По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.
  • Категорично заборонено торкатися металу, бензину. Метал дуже добре проводить тепло і у місці дотику може виникнути обмороження. Те саме стосується й бензину. Під час роботи з такими матеріалами на морозі неодмінно використовуйте рукавички.
  • Категорично заборонено вживати спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, а це призводить до швидших втрат тепла. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.
Пам’ятайте, якщо у вас з’явилися симптоми переохолодження – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення на кілька годин, зігрійтеся, попоїжте.
ГУ ДСНС України у Закарпатській області 
Додати коментар
Коментарі (0)
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.