Тячівська районна рада » Новини » Актуальні питання щодо працевлаштування осіб з інвалідністю на Тячівщині розглянуто на засіданні "круглого столу"

Актуальні питання щодо працевлаштування осіб з інвалідністю на Тячівщині розглянуто на засіданні "круглого столу"

05 грудня 2021, Неділя
123
0
З нагоди Міжнародного дня інвалідів, який відзначався цього тижня, у Тячівському районному центрі зайнятості відбувся "круглий стіл" на тему: «Актуальні питання щодо працевлаштування осіб з інвалідністю». 
Участь взяли: заступник голови Тячівської РДА Вадим Носа, т. в. о. керуючого справами виконавчого апарату Тячівської райради Олександр Козар, начальник Тячівського відділу обслуговування громадян № 7 (сервісного центру) ГУПФУ в Закарпатській області Сергій Данилич, голова Тячівської районної спілки роботодавців і депутат райради Олег Палінкаш та ін. 
Насамперед до присутніх звернувся директор центру Василь Кушілка, який озвучив основний меседж даного заходу щодо участі осіб з інвалідністю на ринку праці. 
Відтак про роботу в цьому напрямку розповів начальник відділу взаємодії з роботодавцями Тячівського району центру зайнятості Балінт Кікеші. Доповідач зокрема зазначив про норми чинного законодавства, якими визначаються умови їх працевлаштування та пільги для роботодавців. Особи з інвалідністю можуть бути зареєстрованими в центрі зайнятості як безробітні. Відповідно до індивідуальної програми реабілітації яка має рекомендаційний характер фахівці центру починають шукати роботу. При працевлаштуванні роботодавець повинен чітко дотримуватись всіх визначених нормативів щодо такого працівника. Відповідно державою передбачено пільги в оподаткуванні і допомога на створення спеціального робочого місця тощо. 
Відтак як слушно зауважив Олег Палінкаш не всі підприємці володіють інформацією щодо пільг та компенсацій чи інших відшкодувань  від держави при  працевлаштуванні осіб з інвалідністю.  Відтак висловив побажання проводити більш активну інформаційно-роз’яснювальну роботу та залучати роботодавців до участі в різних тематичних заходах.        
Відтак поділився досвідом роботи в цьому напрямку на власному виробництві - меблевій фабриці  "Династія" та навів приклади успішних трудових відносин з такою категорією осіб. 
Заступник голови РДА Вадим Носа зосередив увагу присутніх на питаннях безбар’єрного простору, де місцеві ініціативи потребують підтримки та рішень на державному рівні. Зокрема це і можливе введення довідок, які видаються медико -соціально експертною комісією особам з інвалідністю , в електронному форматі.  Бувають випадки, коли людина втрачає таку довідку, що призводить до певних проблем при працевлаштуванні тощо.
Загалом учасники заходу активно обмінювались думками, висловлювали чимало слушних пропозицій і побажань щодо соціального захисту осіб з інвалідністю та сприянню їх інтеграції в суспільство, їх працевлаштуванню або самозайнятості.
Відтак як наголосив у підсумку Василь Кушілко кожен роботодавець має зрозуміти, що серед професіоналів різного рівня кваліфікації можуть бути також люди з інвалідністю, які хочуть і можуть працювати. 
Тячівським центром зайнятості проводиться багато заходів, які направлені на підвищення мотивації до працевлаштування цієї категорії осіб. Зокрема, зорієнтуватися на ринку праці, якомога швидше адаптуватися до соціуму та знайти роботу, яка відповідатиме їх потребам.
Однак досягнути позитивних зрушень можна за умови результативної співпраці всіх зацікавлених сторін та небайдужого ставлення до розв’язання життєвих проблем осіб з інвалідністю. 
Любов Немеш 

Додати коментар
Коментарі (0)
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гости, не можуть залишати коментарі до даної публікації.